2013-05-28

Bröd och grönt

Här i Luleå har det gått direkt från vinter till sommar. All växtlighet tog fart samtidigt och det är så där lysande nygrönt överallt. Johannes har plockat en hel kasse med nässlor som vi har förvällt och tänker använda i både soppa, gröna drinkar och pesto. Tänkte också prova att blanda ner en deciliter i nästa brödbak.

Focaccia
0,5 pkt jäst
2 dl vatten
2 dl mjölk
1 msk honung
2 msk olivolja
1 tsk salt
cirka 9-10 dl vetemjöl

Värm vatten och mjölk till 37 grader. Rör ut jästen med salt och lite av vätskan. Tillsätt resten och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i ungefär en timme. Platta ut degen i en bakplåtpappersklädd långpanna. Jäs i ytterligare 30-60 min.


Pensla över olivolja och tryck ner till exempel oliver och fetaostbitar. Strö över basilika och flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter i 225 grader. Låt kallna och skär i fyrkanter.


(Lånad bild.)


Inga kommentarer: